Het kan je niet ontgaan zijn de afgelopen weken: ChatGPT is een populair onderwerp van gesprek! Wat is ChatGPT precies? Hoe gebruik je het en waar moet je voor oppassen?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een opkomende technologie die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om gesprekken te voeren met mensen. Het programma beantwoordt alle vragen zoals Google dat kan, maar bijkomstig doel is om menselijke communicatie te simuleren en zo de gebruikerservaring te verbeteren.

Hoe gebruik je het?

Je kunt ChatGPT gebruiken door te communiceren met ‘hem’ in de chatbox. Stel vragen of geef opdrachten en ChatGPT geeft antwoorden of voert opdrachten uit. De mogelijkheden zijn eindeloos! Het is daarom belangrijk om duidelijke en specifieke vragen te stellen om het beste resultaat te krijgen.

De nadelen

Net als elk kunstmatig intelligent systeem, is ChatGPT niet perfect. We hebben de belangrijkste nadelen even opgesomd:

  1. Beperkte actualiteit: ChatGPT haalt gegevens op tot en met 2021, dus is niet op de hoogte van recente ontwikkelingen.
  2. Onnauwkeurigheid: ChatGPT kan onjuiste informatie verstrekken of verkeerde antwoorden geven. Controleer de gegeven informatie altijd goed!
  3. Bevooroordeeld: de gegevens die worden opgehaald kunnen gebrekkig of bevooroordeeld zijn, wat kan leiden tot onbedoelde discriminatie of stereotype antwoorden.
  4. Beperkte contextuele begrip: ChatGPT is uitgerust om te antwoorden op specifieke vragen, maar heeft beperkt vermogen om context te begrijpen en relevante informatie in verschillende situaties te integreren.

Snel populair

Ondanks de nadelen is ChatGPT in korte tijd ontzettend populair geworden en social media worden overspoeld door mensen die de meest indrukwekkende, waanzinnige of ronduit bizarre dingen met het programma doen. Zo zijn er al mensen die hele apps met ChatGPT bouwen, de chatbot gebruiken om standaardteksten voor hun website te maken en sommige studenten claimen hun essays ermee te hebben geschreven.

Kan ChatGPT een aanbestedingsplan schrijven?

Deze vraag komt vast in je op: kan ChatGPT onze aanbestedingsplannen schrijven? ChatGPT kan gebruikt worden om allerlei soorten teksten te schrijven, waaronder aanbestedingsplannen. Het is wel belangrijk om te weten dat ChatGPT alleen gebaseerd is op tekst die het geleerd heeft uit openbare online bronnen en niet specifiek getraind is op het schrijven van aanbestedingsplannen. Projectspecifiek de gunningscriteria beantwoorden wordt lastig. En daar komen dan ook nog de hierboven genoemde nadelen bij. Kortom: nu nog maar even niet hiervoor inzetten. Wie weet wat de toekomstige versies brengen!

Hoe zet je ChatGPT dan wel in binnen het aanbesteden?

Je kan natuurlijk wel wat inspiratie opdoen met behulp van ChatGPT. Denk hierbij aan vragen als: ‘Kan je 10 concrete maatregelen noemen om het onderhoud van liften duurzamer te maken?’ De eerste 5 maatregelen die er vervolgens uitrollen pas je vast al toe als je in die branche werkzaam bent, maar wie weet wat voor verrassende ideeën er verder uit ChatGPT komen. Als je vervolgens een verdiepingsvraag over (één van) de genoemde maatregelen stelt, gaat ChatGPT daar inhoudelijker op in. Een kwestie van kijken hoe het voor jullie toepasbaar is en je hebt er een belofte bij!

Ook wat algemenere, strategische vragen stel je aan ChatGPT. Bijvoorbeeld: ‘Hoe win ik als bouwbedrijf een aabesteding waarbij duurzaamheid een grote rol speelt?’. Dit geeft ChatGPT als antwoord:

Best wat bruikbare punten, toch? Het is dus goed mogelijk ChatGPT te gebruiken als informatie- en inspiratiebron. Je moet alleen goed weten hoe de juiste vragen te stellen en zorgen dat je de informatie altijd controleert.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden? Hier open je een gesprek met ChatGPT. Daarnaast is het altijd mogelijk om vrijblijvend contact met ons op te nemen, wanneer je meer informatie wenst of natuurlijk: als je óns goed kan gebruiken bij je aanbesteding!

Vraagje

En, wat denk je? Hebben we voor deze blog ook gebruik gemaakt van ChatGPT? ????