Miro: de kunst van het (online) brainstormen

Gezellig met zijn allen in een net iets te kleine vergaderruimte, sparren over de tender waar we met z’n allen aan werken. Helaas is dat er ook bij Tenderteam momenteel niet bij, vanwege – zucht – corona. En dat terwijl brainstormen een essentieel onderdeel is in het tenderproces, we willen immers zoveel mogelijk de juiste kennis van de beste mensen krijgen. Gelukkig zijn er online ook programma’s die je helpen met brainstormen. Zo hebben wij Miro ontdekt. Wij zijn er zo blij mee dat wij nu al zeker weten dat we ook na corona hier niet meer mee stoppen. Wil je weten waarom? Lees snel verder!

Brainstormen als noodzaak

We brainstormen veel, dat hoort erbij in deze tak van sport. Het is telkens weer de uitdaging om alle specialisten rond een tafel te krijgen, en ze allemaal het gevoel te geven betrokken te zijn bij de sessie. Het is voor ons cruciaal dat specialisten zich zo betrokken voelen, omdat ze alleen dan het achterste van hun tong laten zien – en dus maximaal bijdragen aan het project.

Voorheen bereidden wij een powerpoint voor, die we vervolgens aan onze klanten/specialisten lieten zien – in de praktijk bleek dat vooral neer te komen op: wij zenden, jullie ontvangen.

Hoe brainstormen wij online?

In Miro kun je ook presentaties voorbereiden, je zet borden klaar – het grote verschil is dat deze borden ten alle tijden interactief zijn. Mensen kunnen de ruimte krijgen om zelf rond te kijken, je kunt gemakkelijk in verschillende delen van het bord – in groepjes – aan verschillende aspecten van een project werken. Met alle mogelijkheden die je daarbij hebt: zelf schrijven, het gebruik van online ‘post-its’, tekenen en stemmen, ben je continu creatief bezig.

Niet alleen de presentator, of degene die het woord heeft is bezig – iedereen kan simultaan creatief zijn en voelt zich daardoor als vanzelf continu betrokken bij het proces en de besluitvorming.

Visueel brainstormen is goed voor je brein

Pas nu we Miro gebruiken komen we erachter hoe behulpzaam het is om continu een beeld voor ogen te hebben. Zowel letterlijk als figuurlijk; de presentatie van het bord die wij voorbereid hebben is veel toegankelijker dan een eenzijdige powerpoint-presentatie. Tegelijkertijd is het zo dat wij erachter komen dat je continu een richtsnoer hebt – het bord houd je erbij geeft iedere deelnemer afzonderlijke de ruimte om zijn of haar hersenspinsels een plek te geven. Door deze manier van werken kijk je én makkelijker terug naar wat je besproken hebt én kun je snel en gemakkelijk richting geven aan het gesprek.

Iedereen krijgt een stem in de brainstorm

Een van de grootste voordelen aan Miro is dat je heel eenvoudig alle ideeën kunt verzamelen die de brainstormsessie heeft opgeleverd, en dat er meteen over gestemd kan worden. Op die manier blijven de goede en meest bruikbare ideeën als vanzelf over. Win-win-win dus: Wij creëren een dialoog in plaats van dat we zenden, alle deelnemers voelen zich betrokken en de beste ideeën komen in jouw plan terecht. 

Wil je met ons brainstormen?

We hopen natuurlijk dat we snel weer bij elkaar over de vloer mogen en kunnen komen om kennis te maken. Maar je kunt ervan uitgaan dat online brainstormen onderdeel blijft van onze werkwijze, omdat jouw plan er veel beter van wordt. Meer weten?

Je kunt met een van onze tenderstrategen brainstormen over jouw aanbesteding. Of kijk voor meer informatie op onze website of neem direct contact met ons op.