Een bouwteam is een samenwerking van de verschillende partijen die betrokken zijn bij de realisatie van een project in de bouw. De benaming bouwteam geeft al weg wat het doel is van zo’n samenwerking. Het is de bedoeling om in teamverband het bouwproces op te zetten en zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

De opdrachtgever, de aannemer(s) en eventuele relevante deskundigen verenigen zich in een bouwteam om samen tot een werkbaar ontwerp te komen dat past bij de verwachtingen en eisen die opdrachtgever heeft bij het project. Een bouwteam is daarmee een van de meest voorkomende varianten van een twee-fasen-contract. Een aanbestedingsvorm waarbij de ontwerpfase en de realisatiefase gescheiden van elkaar worden gegund.

Waarom valt de keuze steeds vaker op een bouwteam?

Er zitten veel voordelen aan het samenwerken in een bouwteam. Zowel voor de opdrachtgever als de aannemer. Hieronder benoemen we er vijf:

  • De mogelijkheden en onmogelijkheden van een ontwerp worden veel sneller inzichtelijk gemaakt.
  • Er zijn korte lijnen in de communicatie, er is meer flexibiliteit in besluitvorming en er kan dus makkelijker op eventuele problemen ingespeeld worden.
  • De verantwoordelijkheden en risico’s zijn duidelijk, ze liggen telkens bij de juiste partij.
  • Er kan gewerkt worden met een open boekhouding. Dit geeft de opdrachtgever inzage in de prijsvorming en behoed de aannemer voor al te grote risico’s. Bovendien ontstaat er ruimte om gedurende de ontwerpfase alternatieven te bekijken (bijv. materiaalkeuze, producten, kostenposten)
  • De focus ligt op kwaliteit. Omdat er niet geconcurreerd hoeft te worden op prijs en de prijs gedurende de ontwerpfase onderwerp is van gesprek kan de kwaliteit gewaarborgd worden.

Heb je hulp nodig bij het inschrijven op een bouwteam?

Ben je bezig met het inschrijven op een aanbesteding voor een bouwteam of twee-fasen-contract en wil je weten hoe je maximaal gebruik kunt maken van je eigen expertise? Of ben je op zoek naar specialisten die jou helpen om het beste uit jezelf  te halen, zodat jij de aannemer bent die plaats mag nemen in het bouwteam?

Spar met een van onze tenderstrategen over de do’s en don’ts van het aanbestedingsproces. Kijk voor meer informatie op onze website of neem direct contact met ons op.