EMVI plan schrijven: 3 tips voor de reviewsessies

Review-sessies, dat kunnen hele lastige meetings zijn die heel vermoeiend zijn en waar ook heel weinig informatie uitkomt waar jij als schrijver wat mee kunt. Dat kan natuurlijk niet, want jij als schrijver hebt maar één doel: jouw plan een 10 te laten zijn. Hoe doe je dat dan?

Drie tips voor de reviewsessies

  1. Verwachtingsmanagement: zorg dat je van tevoren een briefing stuurt aan de reviewers, en herhaal die briefing ook nog aan het begin van de sessie. Leg goed uit wat je van hun verwacht en wat je van hun nodig hebt. Meestal is dat: ik heb bepaalde informatie van je nodig, waardoor ik mijn plan een 10 kan maken. Zorg er dus voor dat je goed duidelijk maakt wat je van hen verwacht.
  2. Bespreek op het juiste detail-niveau: het schrijfproces van een kwaliteitsplan gaat altijd eerst over de grote lijnen en daarna pas over de details. Zit je dus voor de eerste keer samen voor een review-meeting, vraag dan ook aan de reviewers om op grote lijnen te beoordelen: je hebt informatie nodig waarmee je in grote lijnen je plan kunt verbeteren. Pas aan het einde van het proces ga je in op kleine details zoals formuleringen. Dat detail-niveau dat is dus heel belangrijk om de review-sessie nuttig te maken. Bespreek dit ook en benoem het als het detail-niveau niet goed is.
  3. Verantwoordelijkheid: wie is waarvoor verantwoordelijk? Jij als schrijver bent ervoor verantwoordelijk om een plan een 10 te laten zijn. Je hebt maar één doel: een zo goed mogelijk plan schrijven dat een 10 gaat scoren om die tender binnen te halen. Vaak zit je met reviewers aan tafel, dat zijn experts of managers, en die hebben een andere verantwoordelijkheid. De manager is er verantwoordelijk voor dat er een plan wordt ingediend wat straks ook waargemaakt kan worden, dus die wil bijgepraat worden over risico’s. De expert was
    bijvoorbeeld betrokken bij de brainstorm, en hij wil graag weten wat daarmee is gebeurd want die voelt zich als expert toch een beetje verantwoordelijk. Daar zit je helemaal niet op te wachten. Je hebt maar één doel: je plan een 10 maken. Je hebt één of twee uurtjes in de review-sessie om informatie op te halen die je daarvoor nodig hebt. Dus al die andere dingen die je hoort over wat zij nodig hebben, daar is nu geen tijd voor. Plan maar een andere afspraak of laat het langs je gaan. We focussen nu even op wat jij nodig hebt, en dat is de informatie om mijn plan een 10 te maken. Meer niet.

Met deze 3 tips gaat het je ongetwijfeld lukken om jouw review-sessie een stuk effectiever te maken. En daarnaast - is mijn ervaring - ook een heel stuk leuker.

Leave a Comment