Wat is een BPKV en hoe pak je dat aan?

Ga je inschrijven op een aanbesteding waarin om een BPKV-plan wordt gevraagd? Maar weet je niet precies hoe je dat aanpakt? Zoek je ervaren strategen en schrijvers die je kunnen helpen om je BPKV-plan invulling te geven? Op deze website vind je meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij je aanbesteding. Op deze pagina vind je meer informatie over wat een BPKV-plan is.

Waar staat BPKV voor?

BPKV staat voor de beste prijs-kwaliteitverhouding van een plan. Voorheen heette zo’n plan een EMVI plan (economisch meest voordelige plan). De termen worden tegenwoordig veel door elkaar gebruikt. Maar hoe je het ook noemt, BPKV is een beoordelingsmethode om vast te stellen wie de winnaar is van een tender op basis van kwaliteit en prijs in een gewenste verhouding.

Het lezen van een BPKV-uitvraag

Die gewenste verhouding bepaalt de aanbestedende partij. Hij kent waardes (scores) toe aan alle indieningscriteria in het BPKV en daarmee stuurt hij er op aan dat het plan de meeste kwaliteit biedt op de criteria die hij het belangrijkste vindt. Feitelijk gaat het bij een BPKV om wie het beste de verhouding tussen kwaliteit in eisen en kwaliteit in wensen kan bepalen. Je kunt bij het lezen van de BPKV-aanvraag aan de toekenning van de scores al aflezen hoe belangrijk de opdrachtgever bepaalde criteria vindt. Op die criteria toon je aan hoe je meerwaarde levert en daar stel je een prijs tegenover.

Rekenen met BPKV

In de aanbestedingsleidraad waarin om een BPKV-plan wordt gevraagd, worden van tevoren scores toegekend aan elk BPKV-criterium. Dit gebeurt op een bepaalde schaal, bijvoorbeeld 1-5 of 0-10. Soms is de schaal in woorden gevat, zoals van onvoldoende, minimaal, voldoende tot uitstekend. Bij een BPKV kun je berekenen hoe je moet omgaan met de prijs als je uitgaat van een paar hogere scores en een paar mindere scores. Ingewikkeld? Ja, klopt. Wij kunnen je helpen bij het zoeken naar de juiste verhouding in kwaliteit en prijs en in het behalen van zo hoog mogelijke scores.

Meer informatie over een BPKV bij aanbestedingen?

Wil je meer weten over hoe je een BPKV-plan schrijft om de hoogst mogelijke score te krijgen en de winnende tender te schrijven? Kijk voor meer informatie op deze website of neem direct contact met ons op.