EMVI plan schrijven: hoe scoor ik een 10?

Laatst gaf ik een training over het schrijven van EMVI plannen, ofwel kwaliteitsplannen. Een deelnemer vroeg zich af hoe hij nou een 10 kan scoren met zijn plan.

'We weten wel dat we SMART moeten schrijven en het taalgebruik simpel moeten houden, maar het is niet genoeg. Hoe scoor ik een 10?' 

Hiervoor heb ik vier tips die ik nu met jullie wil delen. 

  1. Zorg dat jouw belofte vernieuwend is: doe je een bepaalde belofte in je plan, meer dan wat het contract eist, zorgt dan dat die belofte vernieuwend is. Ze vragen niet voor niets om een plan en beoordelen ook op kwaliteit. Zorg dat je vernieuwend bent, dan scoor je punten. 
  2. Zorg dat je plan impact heeft: Hoe vernieuwend ook, als de klant niet zit te wachten op jouw beloftes of als deze niets voorstellen op projectniveau of productniveau, dan is het een leuk idee maar niet echt boeiend. Het moet impact hebben.
  3. Zorg dat je plan simpel is: Jouw beloftes moeten simpel zijn: simpel te begrijpen, simpel uit te leggen. Het aanraken van de emotie van de lezer, ofwel jouw opdrachtgever, is ook belangrijk. Niet te veel over allerlei processen en details: dit is niet pakkend en dan scoor je niet. 
  4. Ken je klant: als jij weet waar jouw klant van wakker ligt, omdat hij wellicht in een vorig project een bepaald probleem had of een situatie waardoor het project werd vertraagd, dan ken jij een risico dat hij ziet en kun je dit risico voor hem oplossen. Je kunt dan een belofte doen of een maatregel nemen om dat risico weg te nemen of te verlagen. Verlaag altijd het risico voor je opdrachtgever!

Hou je je aan deze 4 tips, dan ben ik er van overtuigd dat je gewoon een 10 gaat scoren op je plan.

Zet hem op!

Leave a Comment