Afgelopen weken lees ik regelmatig nieuwsberichten over (grote) bedrijven die werknemers verplichten om naar kantoor te komen. Ook ik heb deze drang gevoeld. En het zelfs gedaan. Dat bracht mij al snel bij nieuwe inzichten over remote werken.

Inzicht 1) Volledig op kantoor werken werkt niet meer voor ons.

Begin 2022 voerde ik een verplichting in om tenminste 3 dagen per week op kantoor te werken. Hier werd gehoor aan gegeven. Alleen wat zag ik vervolgens gebeuren? Mensen die kwamen zaten de hele dag in een aparte kamer te videobellen. Zo gaat dat ondertussen met een groot deel van de meetings, want we merken dat sommige klanten amper fysiek willen afspreken. En voor een korte meeting flink reizen vinden we zelf ook niet meer zo efficiënt. En geconcentreerd een tekst uitwerken gaat minstens zo goed thuis. Dus binnen een maand zei ik al: “Bye bye 3 dagen op kantoor werken!”.

Inzicht 2) Voor- en nadelen van hybride werken instellen

Er zijn drie manieren om te werken: 1) volledig op kantoor, 2) volledig thuis en 3) hybride. Wij kiezen bewust voor hybride werken, waarbij collega’s 100% zelf bepalen waar ze werken die dag. Wel is het prettig om elke collega in ieder geval één dag per week te zien, maar ook dit is niet verplicht. Wat bij ons vanwege het karakter van ons werk wel verplicht is, is het langsgaan bij klanten wanneer dit gevraagd wordt. Ook vragen collega’s klanten met enige regelmaat uit te nodigen op ons kantoor.

Inzicht 3) Het veranderde kantoorgebruik vraagt om een andere indeling

Nu we volledig hybride werken hebben we een andere functionele behoefte qua ruimtegebruik. We hebben geen open office voor iedereen meer nodig (daar kon toch al niemand geconcentreerd in werken), maar een combinatie van open office, stiltewerkplekken, (video)belplekken, samenwerkingsruimtes, ‘hang’plekken en ruimtes voor grote meetings.

Inzicht 4) Van kantoor naar Tendertuin

Ik had zelf zin om in een licht en open kantoor te werken. Een mooie gelijkvloerse indeling met enkele rustige kleuren, heel veel ramen in het kantoor en veel groen rondom kantoor: alles samen zorgt voor een hele prettige sfeer in ons kantoor. Daar komen mensen voor hun plezier naar toe. En het werkt ook als een ontzettend goed visitekaartje voor klanten en sollicitanten merk ik het laatste halfjaar. Om die reden noemen wij ons kantoor nu dan ook: de Tendertuin! Wat ook goed werkt is een fijne locatie voor collega’s die samen willen wandelen in de pauze of tijdens een overleg. Daarvoor zitten we tegen de rand van het bos van de Utrechtse Heuvelrug 😉

Ook hybride werken bij Tenderteam?

Bekijk hier onze openstaande vacatures!