Schrijven is een kunst. Wanneer je het goed doet, is het een effectieve communicatietool die een zeer krachtige boodschap over kan brengen. In de zakenwereld speelt professioneel schrijven een sleutelrol in het verkrijgen van succes. Hieronder geven we wat tips die je kunnen helpen om je schrijfwerk naar een hoger niveau te tillen.

Bepaal je doel

Waarom schrijf je? Welke boodschap wil je overbrengen? Vaak schrijven mensen om gewoon maar te schrijven, zonder een duidelijke intentie. Dit verwart de lezer, omdat zij niet zeker weten wat het punt van het geschreven stuk is. Bepaal waarom je een tekst gaat schrijven om ervoor te zorgen dat je communicatie veel effectiever wordt. 

Ken je lezer

Voor wie schrijf je? Je lezers kennen zal ervoor zorgen dat je de juiste toon kunt zetten in je geschreven stuk wat betreft formaliteit, inhoud en detail. Een email naar een collega zal vaak een hele andere toon hebben dan een email naar je baas. 

Hou het simpel

Hou je stukken duidelijk en gestructureerd om ervoor te zorgen dat je materiaal gemakkelijk te lezen en begrijpen is. Probeer geen acroniemen of ingewikkelde woorden te gebruiken: dit klinkt misschien interessant en slim, maar meestal komt dat niet zo over. Zet je thesaurus terug in de kast en gebruik woorden die voor jou en een ander gemakkelijk te begrijpen zijn. 

Grammatica en spelling

Het komt steeds vaker voor dat woorden worden samengetrokken of verkort voor bijvoorbeeld whatsapp en mailtjes. Hoewel je lezer dit waarschijnlijk wel zal gebruiken, vergt professionele communicatie goede grammatica en spelling. Schrijf ieder woord volledig uit. Gebruik goed gestructureerde zinnen en interpunctie. 

Maak je teksten visueel aantrekkelijk

Vooral voor lange documenten en rapporten is dit erg belangrijk. Gebruik visuele ondersteuning zoals grafieken en tabellen, maar overweldig de lezer niet. Tegelijkertijd wil je je pagina’s ook niet helemaal vol met geschreven alinea’s zetten zonder enige onderbreking. Vind de juiste balans: oefening baart kunst! 

Herschrijf je werk

Lees je stuk wanneer je klaar bent schrijven volledig hardop door. Op deze manier kun je stukken identificeren die net niet lekker klinken. Voor grotere rapporten kun je ook anderen vragen om je stuk te proeflezen. Wanneer je lang hebt gewerkt aan een stuk is het gemakkelijk om blind te worden voor minder goede zinnen en alinea’s. Een onafhankelijk persoon kan nog kleine dingen opmerken die verbeterd kunnen worden.