Iedereen die zich bezighoudt met tenderen, herkent de stress die lastminute wijzigingen kunnen opleveren vlak voor je vakantie. Je wilt graag met een gerust hart op vakantie, maar niets is zo veranderlijk als de tenderwereld. Hoe zorg dat je zoveel mogelijk marge hebt in je laatste week voor deze onverwachte wendingen?

Hieronder geven we vijf tips om je laatste week ontspannen af te ronden.

Tip 1: Strakke planning lopende tenders

Maak een duidelijke planning van de lopende tenders door de volgende stappen per tender te doorlopen:

Stap 1
Maak een overzicht van alle taken.

Stap 2
Bepaalde de benodigde tijd per taak.

Stap 3
Plan al je taken terug vanaf de deadline.

Stap 4
Bepaal welke personen er nodig zijn bij elke taak van je planning.

Stap 5
Check de beschikbaarheid van die personen* en pas je planning waar nodig aan.

*NB: het is wellicht mogelijk om een verlofoverzicht van de beslissingsbevoegden en experts die je nodig hebt aan te vragen bij HR, zodat je dit goed inzichtelijk hebt en hier rekening mee kan houden. Een beslisser die net een dag voor de indiening naar Frankrijk vertrekt, kan je écht niet gebruiken.

Tip 2: Niets plannen in laatste week

Plan in je laatste werkweek géén afspraken in. Of als het echt niet anders kan, probeer dit aan het begin van de week te houden. Mochten er zaken uitlopen, heb je aan het eind van de week nog de mogelijkheid om dit alsnog af te ronden.

Tip 3: Leren loslaten

Leg de verantwoordelijkheid waar die hoort en neem niet alles op je schouders. Heb je al drie keer aan die collega gevraagd iets aan te leveren? Laat het op een gegeven moment los en ga het niet zelf oplossen. Alle tenderaars die ik ken hebben een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, dus ik weet uit ervaring dat dit echt veel makkelijker gezegd is dan gedaan. Toch is het belangrijk dat je dit probeert! Anders is straks iedereen relaxed op vakantie behálve jij.

Tip 4: Land van Ooit lijst

Maak een “Land van Ooit Lijst”. Dit is een lijst met de to do’s die er nog liggen, maar niet per se nu hoeven. Misschien wel helemaal niet… Nieuwsgierig naar meer? Volgende week schrijf ik er een blog over, dus hou onze site in de gaten! > Deze kan je nu hier vinden!

Tip 5: “Luchten”

En de laatste tip lijkt misschien een open deur, maar toch wordt het vaak vergeten: plan rustpauzes in. Kom dan het liefst even in beweging en ga even naar buiten om een frisse neus te halen. De buitenlucht en beweging zijn bewezen stressverlagend. Daarbovenop kom je terug met een actievere mindset en wie weet wat voor geniale ingevingen je buiten te binnen zijn geschoten!

Wij geven gratis inspiratiesessies!

Tijdens onze laatste, interactieve inspiratiesessie “Relaxed ZEN-deren” zijn deze tips tot stand gekomen. Wil je ook een keer een inspiratiesessie bijwonen? Dit kan gewoon kosteloos en online. We houden deze sessies elke vierde vrijdag van de maand, met uitzondering van augustus in verband met de zomervakantie. Elke inspiratiesessie heeft een ander onderwerp. Via deze link vind je alle informatie over de inspiratiesessies de rest van dit jaar.