EMVI-teksten schrijf je nooit alleen. Ook als je de enige schrijver in het aanbestedingsteam bent, moet je je voorbereiden op een taaie wedstrijd. Zeker als je in een branche zit waar jargon gekoesterd wordt, of waar hiërarchie heerst. Grote kans dat je zelfs in eigen huis hard moet knokken om de bondige en heldere tekst te produceren die jij voor ogen hebt.

Een EMVI-tekst is altijd een coproductie, maar hoe krijg je die “& co” aan jouw kant? En hoe zorg je dat je tekst nog steeds kwaliteit geeft? Vier tips:

Tip 1.
Maak vanaf de eerste dag duidelijk aan de tenderteamleden wat jouw rol in het proces is. Leg uit hoe je de tekst gaat schrijven en waarom je dat zo doet. Het is niet overbodig om uit te leggen waar SMART voor staat en wat dit betekent voor de stijl en inhoud van de tekst. Maak ook duidelijk hoe je met teksten omgaat die zij aanleveren. Taalregels, actieve vorm, gebruik van afkortingen, jargon. Leg uit waarom je dat doet, dan zullen zij jouw tekst eerder accepteren.
 
Tip 2.
Als je ingehuurd bent door een externe partij, vind daar dan een medestander die je helpt om het tenderteam tekstueel op te voeden. Iemand met autoriteit die snapt dat jij als tekstschrijver degene bent die de ideale tekst kan opschrijven en bereid is deze overtuiging te verdedigen tegenover de andere teamleden. Het is een illusie te denken dat je het hele team kunt opvoeden. Hoeft ook niet. Het gaat om het begrip voor hoe jij te werk gaat.
 
Tip 3.
In onze vorige blog schreven we al over een goede voorbereiding. Maak een strak tekstplan en maak duidelijk aan het team wat dit plan inhoudt. Blijf betrokken tot de laatste zin. Ik heb te vaak meegemaakt dat een teamlid zelf nog een paar regels zou toevoegen, zo weinig dat hij dat zelf ‘wel even’ kon doen. Eenmaal ingediend, zie je dan nog zoveel stijl- en taalfouten in die paar regels, dat je spijt hebt dat je dat niet zelf hebt afgemaakt. 
 
Tip 4.
Zorg dat de eerste tekstversie die je inlevert helemaal voldoet aan jouw schrijfnorm. Benadruk dat nog een keer. Zorg dat andere teamleden niet direct in het document kunnen werken. Laat ze aanvullingen naar jou sturen. Jij zet die aanvullingen in het document. Zo blijf jij in de lead en zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan!