Hemelwater. Aan welke beroepsgroep denk je dan? Het zijn de aannemers en hun vakbroeders. Waar de meeste mensen praten over regen, geven aannemers – zij zijn vermoedelijk de enigen – de voorkeur aan een poëtische variant. Ze hebben het niet over een regenpijp, maar over hemelwaterafvoer. Dit is maar klein voorbeeld van jargon in EMVI-plannen. En aannemers zijn niet de enigen. Elke beroepsgroep maakt zich schuldig aan het gebruik van jargon. Artsen, juristen, ambtenaren, techneuten, IT’ers. Jargon is een gemeenschappelijk taal die het onderling communiceren eenvoudiger maakt. Daar zit het knelpunt. Jargon is alleen te begrijpen voor de deelnemers in die gemeenschap. 
 
Duidelijker dan de Dikke van Dale kun je jargon niet omschrijven:
 
Betekenis ‘jargon’
 
jar·gon (het; o; meervoud: jargons)
 
1 onbegrijpelijke vaktaal

Andere kant van de tafel

Ook de tenderschrijver moet met jargon zien af te rekenen. Voor de tenderschrijver zelf in het aanbestedingsproces om te begrijpen wat er gezegd wordt en mee te kunnen denken. Maar belangrijker is een juiste vertaling te maken naar een EMVI-plan dat ook voor de aanbestedende partij helder en begrijpelijk moet zijn. Te vaak wordt er gedacht dat beoordelaars aan de andere kant van de tafel dezelfde vaktaal spreken. Ga daar niet te makkelijk van uit. Hoeveel specialisten op het vakgebied van jouw opdrachtgever verwacht je aan de andere kant van de tafel? Er hoeft er maar één te zijn die jouw verhaal niet begrijpt en je verliest punten. 

Kraak de code

Niet dat jargon in EMVI-plannen niet nuttig kan zijn. Daar waar mensen in een gesloten omgeving doelmatig met elkaar praten, kan codetaal veel tijd besparen. Daarbuiten is het, zoals Van Dale omschrijft, onbegrijpelijke vaktaal die gekraakt moet worden.
  1. Kraak de code. Blijf vertalen. Dat kan een harde dobber zijn. Sommige medewerkers zijn zo vergroeid met hun jargon dat ze eenvoudig niet weten hoe ze het in andere woorden moeten zeggen. Ik maak het mee dat mensen weigeren andere formuleringen te gebruiken. Het bezwaar is dan meestal dat de inhoud niet meer juist is. Jargonauten worden ze genoemd. Mensen die hun geheimtaal koste wat het kost willen beschermen. Werk aan de winkel voor de tenderschrijver en volhouden!
  2. Laat je tekst lezen door een volstrekte buitenstaander om te zien of een tekst helder en begrijpelijk is. Alles in aanbestedingen is vertrouwelijk, dus je moet natuurlijk wel even weten wie je hiervoor uitkiest. 
  3. Stuur altijd een verklarende ABC mee als er toch specifieke afkortingen en begrippen worden gebruikt.