Het klinkt als een commercial voor hondenvoer, maar ook een goede EMVI-tekst schrijf je in hapklare brokken. 

Stel je een team van beoordelaars voor, die pagina’s tekst moeten doornemen. Hoe zorg je dat jouw informatie blijft hangen? Vraag van de lezer niet te veel concentratietijd voor één onderwerp, geen lange opsommingen, leid niet af met informatie die niet bij het onderwerp thuishoort. 

Maak korte en bondige alinea’s met pakkende koppen die blijven hangen, veel liever dan lange teksten die het uiterste vragen van de concentratie en het beoordelingsvermogen van beoordelaars. Maak hapklare brokken die ertoe doen. Dus niet simpel alinea’s in stukken hakken, maar volwaardige brokken die sterk genoeg zijn om op zichzelf te staan. Hier voldoet een hapklare aan. Een hapklare brok:

1. Ziet er smakelijk uit

Een leesbrok geef je een korte, aantrekkelijke titel (tussenkopje), waardoor je ‘trek’ krijgt om de tekst eronder te lezen. Bij voorkeur is de kop herleidbaar naar de inhoud van de aanbestedingsleidraad. Bij tussenkoppen gaat het om aandacht trekken van de lezer, maar die aandacht moet beantwoord worden met relevante informatie. Een leuke, creatieve tussenkop trekt de aandacht, maar verliest zijn kracht als er geen vervolg op komt.

2. Is compleet

Een leesbrok geeft altijd complete informatie. Je kunt niet onder een volgende tussenkop verder gaan waar je onder het vorige kopje gebleven bent. Dan raakt de lezer het overzicht kwijt.

3. Is kort

Wat is kort? Overdrijf het niet. Een tekstblokje van drie regels klinkt kort en krachtig. Maar om een tekst te moeten bevatten met allemaal tekstblokjes, kan ten koste gaan van de leesbaarheid. Langere, goed opgebouwde en leesbare teksten vertellen natuurlijk ook hun verhaal. Let op de natuurlijke knip in de informatie.

4. Is gevarieerd

Speel met de inhoud van het tekstblok. Stel vragen, geef antwoord, formuleer problemen, bied oplossingen, overdrijf, inspireer, doe beloftes. Doe ze SMART. Dus specifiek, meetbaar, actiegericht, realistisch en tijdgebonden. Maar vergeet niet dat alle brokken bij elkaar gezamenlijk een samenhangende tekst moeten vormen.

5. Is nooit willekeurig

Plaats nooit zomaar tussenkoppen in een tekst. Soms zie je dat er door een vormgever ook nog eens witregels geplaatst worden in die toch al willekeurige opdeling. Die doet dat vaak om tekst zo lekker mooi in de pagina te laten lopen. Maar het resultaat is dat de lezer door een onjuiste bundeling van informatie elke binding met de tekst kwijtraakt en met alleen maar vragen achterblijft.