Een onderhoudsplan lijkt heel eenvoudig, je maakt immers een plan voor hoe je onderhoud gaat plegen aan installaties, machines of producten. Maar je opdrachtgever wil vaak meer weten. Op welke kpi’s ga je sturen, welk prestatieniveau ga je hanteren, wat kun je zeggen over beschikbaarheid, veiligheid, betrouwbaarheid? En dat SMART. Heb je hulp nodig bij het brainstormen over de inhoud van jouw onderhoudsplan? Tenderteam heeft veel ervaring met het meedenken over onderhoudsplannen in technische tenders. Op deze website vind je meer informatie over hoe wij jou kunnen helpen bij aanbestedingen. Op deze pagina vind je meer informatie over de waarde van een goed onderhoudsplan in technische tenders.

Onderhoudsplan: waar hebben we het dan over?

Feitelijk zegt het woord al wat een onderhoudsplan is: een plan om het onderhoud aan installaties, machines of producten op regelmatige basis in te plannen. Een onderhoudsplan betreft dus de planning van werkzaamheden die van tevoren bekend zijn, het gaat niet om reparaties of werkzaamheden die gaandeweg ontstaan. Door een robuust onderhoudsplan te maken, probeer je juist calamiteiten die gaandeweg kunnen ontstaan, zo veel mogelijk te voorkomen. Door je onderhoudsplan continu te verbeteren, kun je de oorzaken van storingen of problemen wegnemen. Je hoort dan ook vaak de term preventief onderhoud of regulier onderhoud voorbijkomen. Je voert preventief onderhoud uit om de productiviteit, betrouwbaarheid en de levensduur van machines of apparatuur te verlengen. Kijk dus bij iedere tender kritisch naar je onderhoudsplan en denk niet: ik heb nog wel een plannetje liggen.

Onderhoudsplan: korte en lange termijn

Je kunt een onderhoudsplan maken voor de korte termijn, bijvoorbeeld met een maand-, week- of dagplanning voor de eerste periode nadat je machines of installaties hebt opgeleverd. Daarnaast vraagt de opdrachtgever vaak om een meerjaren-onderhoudsplan (MJOP) voor de periode nadat alles up and running is en je moet waarborgen dat dat zo blijft. Of het nu een onderhoudsplan betreft voor de korte of de lange termijn (of beide), voor een goed EMVI-plan moet je SMART beschrijven welke onderdelen kritiek zijn voor je onderhoudsplan en welke prestaties je garandeert op die onderdelen (kpi = kritieke prestatie indicatie), zeker als er sprake is van een prestatiecontract. Denk ook na over maatregelen in je onderhoudsplan, die ervoor kunnen zorgen dat de machine-onderdelen of producten die jij inzet, een langere levensduur hebben dan verwacht (duurzaam onderhoudsplan).  

Onderhoudsplan vol kpi’s

Zoals gezegd, zijn kpi’s belangrijk in je onderhoudsplan. Op basis van kpi’s kun je efficiënt plannen en ook beter controleren. Daarnaast kun je prestaties vergelijken tussen machines onderling of van één machine in de tijd. Bij kpi’s in je onderhoudsplan kun je denken aan hoeveel tijd je kwijt bent aan werkzaamheden aan onderdelen (doorlooptijd), hoeveel opdrachten je verwacht te voltooien in een bepaalde periode en welke kosten daarmee gemoeid zijn. De kengetallen in je onderhoudsplan geven inzicht in de prestaties die je gaat leveren en zijn tevens uitgangspunt voor de verbetering van prestaties. Voor je opdrachtgever is het ook van belang te weten welk onderhoudsmanagementsysteem je hanteert en hoe je informatie uit je onderhoudsplan deelt met de opdrachtgever. Ofwel hoe communiceert jouw systeem met dat van je opdrachtgever.

Sparren over een onderhoudsplan in jouw tenders?

Wil je sparren over welke mogelijkheden je hebt om een winnend onderhoudsplan te beschrijven in je tender? Over welke onderdelen in ieder geval in je onderhoudsplan moeten zijn opgenomen en hoe je dit het beste presenteert? Kijk voor meer informatie op de website of neem direct contact op