EMVI plan schrijven: een frisse blik

EMVI plan schrijven: waarom is een frisse blik belangrijk?


In het vak van EMVI plan schrijven kun je niet zonder frisse blik. Opdrachtgevers vragen aan jou om met een goed plan te komen, maar wat is dan een goed plan? Dat is niet iets wat we al 20 jaar doen. Toch gebeurt het regelmatig dat we bij een klant komen en die zegt: ‘Ach, maak je niet druk. Dat doen we al 10 jaar zo, gaat altijd goed.’. Dat is het moment dat het bij mij persoonlijk altijd een beetje begint te kriebelen. 10 jaar hetzelfde. Dat klinkt wel heel weinig vernieuwend, dat kan toch niet goed zijn?

Dan is het dus zaak om juist die frisse blik te hebben. Want met die frisse blik, ga jij de wereld verbeteren. En dan maak je je eigen leefomgeving, je eigen Nederland, nét weer even een stukje beter, of een stukje slimmer, of met wat minder hinder, of net even wat meer duurzaam. En dat is gewoon belangrijk.

Overheden bepalen natuurlijk in sterke mate hoe Nederland eruitziet nu, en hoe het er over een aantal jaar uit zal zien. Vaak vertalen ze hun beleid naar concrete dingen buiten. Bijvoorbeeld naar de openbare ruimte, of naar de wegen, of naar de stations. Ze doen dit door plannen in te kopen bij aannemers en ingenieursbureau’s. Daardoor verandert de buitenwereld steeds een beetje. Eén van de manieren waarop ze dat doen is natuurlijk via die aanbestedingen. Door die aanbestedingen gebeurt er iets buiten, en daardoor verandert Nederland steeds een beetje, en wordt Nederland steeds beter, slimmer, duurzamer.

Dat is het doel, maar hoe wordt dat concreet?

De overheid vraagt een aannemer: doe maar een voorstel. Als je dan geen frisse ideeën hebt, dan houdt het natuurlijk al snel op, dan ben jij niet de aannemer die de klus krijgt, want dan zou Nederland niet veranderen. Dus een frisse blik, dat het voornaamste belang om de wereld om je heen te zien en te kijken hoe dat nóg beter kan. En ten tweede is die frisse blik gewoon onmisbaar om een tender te winnen.

Het begint en eindigt dus eigenlijk altijd met een frisse blik.