Wat is een EMVI-score en hoe beïnvloed je die maximaal?

Je doet mee aan een aanbesteding waarin om een EMVI-plan wordt gevraagd. Daarbij wordt aangegeven welke EMVI-scores je kunt behalen op de verschillende criteria. Wil je weten wat EMVI-score inhoudt? En hoe je de EMVI-score maximaal beïnvloedt om zo hoog mogelijk te eindigen? De tenderstrateeg van Tenderteam heeft de ervaring en kennis om de inschrijving op EMVI-score te optimaliseren. Op deze website vind je meer informatie over hoe wij jou kunnen helpen bij aanbestedingen. Op deze pagina vind je meer informatie over wat een EMVI-score is en hoe je die maximaliseert.

Wat betekent EMVI-score?

Aanbestedingen worden op verschillende manieren gegund. Vroeger werden de meeste aanbestedingen toegekend aan de laagst biedende partij. Daarmee kreeg de opdrachtgever echter niet altijd het meeste kwalitatieve plan. Daarom wordt tegenwoordig een methode gehanteerd waarbij wordt gegund op de beste prijs-kwaliteitverhouding. De opdrachtgever geeft met EMVI-scores aan hoe hij bepaalde criteria waardeert. EMVI staat voor Economisch Meest Voordelige Inschrijving. Met EMVI-scores beloont de opdrachtgever jouw plan van aanpak, zodat hij kan beoordelen welke kwaliteit je biedt tegen welke prijs. Andere termen die samenhangen met de EMVI-score zijn BKPV [link naar de kennisbank pagina hierover] en Gunnen op waarde.

Hoe wordt een EMVI-score berekend?

In de aanbestedingsleidraad staat aangegeven hoeveel punten de opdrachtgever toekent aan verschillende onderdelen in het EMVI-plan. Je kunt aan de verdeling van de EMVI-punten zien hoe hij de criteria waardeert ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de prijs. Je weet dus op welke punten je goed moet scoren – daarover moet je een kwalitatief goed verhaal vertellen – en op welke punten je je minder hoeft te focussen. Om hoge EMVI-scores te halen, moet je je plan van aanpak zo SMART mogelijk verwoorden. Dat betekent dat je al heel ver moet doordenken over hoe je de opdracht gaat aanpakken. Daardoor kun je de opdrachtgever heel precies vertellen waar je allemaal aan hebt gedacht, hoe je de opdracht gaat plannen of faseren, waar knelpunten zitten en hoe je die gaat oplossen. Hij hoeft niet te raden of zelf te concluderen hoe je het gaat doen. En geloof ons, daar krijg je een hoge EMVI-score op. Je geeft de opdrachtgever namelijk heel veel inzicht in je plan.

Tips voor een hoge EMVI-score

Het totaal aantal punten dat je krijgt voor de kwaliteit van je plan, wordt gewogen tegen de prijs die je biedt. Ben je duurder dan een andere partij? Dan kun je toch nog winnen, doordat jij een hogere EMVI-score hebt gekregen (en dus fictieve aftrek) op de kwaliteit van je plan. Wat je moet doen voor een hoge EMVI-score:

* lees de aanbestedingsleidraad door en door, evenals het bestek en analyseer alle tekeningen

* maak een overzicht van hoeveel punten je kunt krijgen per onderdeel en vergelijk de criteria in waarde

* beantwoord alle criteria punt voor punt zo SMART mogelijk: in kuub, uren, dagen, meter, m2, aantal ploegen, aantal medewerkers, soort materieel enzovoort

* maak hapklare brokken voor je opdrachtgever zodat hij gemakkelijk kan afvinken wat je gaat leveren

* beschrijf alles op een heldere, aantrekkelijke manier

* gebruik tekeningen, organogrammen, grafieken en foto’s

* laat je plan van aanpak vormgeven door een professional.

Meer informatie over EMVI-plannen?

Heb je interesse in de manier waarop wij voor jou de EMVI-scores kunnen opschroeven en een winnende tender voor je vormgeven? Kijk voor meer informatie op de website of neem direct contact met ons op.