Het schrijven van een EMVI-tekst kan nogal chaotrisch verlopen. Je copy-paste waarschijnlijk eerst het één en ander van andere plannen, er komen gaandeweg extra beloftes bij, stukjes tekst worden bijgeschaafd, etc. Je raakt hierdoor soms even kwijt waar je het beste begint en waar je eindigt. Wanneer is je EMVI-tekst echt klaar? In deze blog geven we je een aantal zaken om rekening mee te houden bij het schrijven van een EMVI-tekst. Op deze manier geef je het proces structuur en weet je wanneer je EMVI-tekst klaar is.

1. Leg weg

Leg de tekst 24 uur weg en kijk er dan weer met frisse ogen naar. Het is belangrijk dat je eerst afstand van de tekst neemt omdat de meeste schrijvers last van ‘bedrijfsblindheid’ hebben. Je hebt de tekst al zo vaak moeten lezen, aanpassen, schuiven en bijslijpen, dat je, als je in één adem doorgaat, blind wordt voor hele zinnen. Het is ondoenlijk om in dit proces telkens een perfecte tekst te hebben. Maak duidelijk aan je mede-schrijvers en tegenlezers: je gaat er pas een schone en aantrekkelijke tekst van maken wanneer er definitief overeenstemming is over de inhoud. 

2. Waar gaat het over?

Ga na een goede nachtrust eerst een keer globaal door de hele tekst heen. Als je kijkt naar de titel en tussenkoppen, krijg je dan een goed idee waar de tekst over gaat? Is het logisch? Zitten er geen gaten in de opbouw? Breng de boodschap ondubbelzinnig over vragen uit de leidraad hebt beantwoord, want dat heb je eerder gedaan. Kijk vooral of de tekst de juiste lijn volgt zonder dat je lezer in een zijstraat belandt. Heeft de tekst het juiste ritme? Is de verhouding tussen de onderwerpen, tussen de alinea’s, tussen de tekst en de plaatjes goed? Zijn er onderwerpen overbelicht of onderbelicht? Is het een tekst die jouw eigen aandacht vasthoudt? Als het jou niet enthousiast maakt, kun je verwachten dat het een ander ook niet enthousiast maakt. 

3. Breng de boodschap ondubbelzinnig over

Ga dan dieper in op de tekst. EMVI-teksten schrijven is beloftes doen. Check de beloftes die je hebt gedaan. Staan ze er ondubbelzinnig in? Een hulpmiddel is om de alinea’s waarin je beloftes doet te eindigen met het effect van een keuze of maatregel. Letterlijk: ‘het effect van deze maatregel is dat storingen binnen 2 uur worden verholpen’. Zorg dat je boodschap overkomt. Niet iedere beoordelaar is bereid om zelf de belangrijkste informatie tussen de regels op te pikken. 

4. Verzorgd

De kers op de taart van de EMVI-tekst is de correctieronde. Een schrijffoutje is geen ramp, maar met een zorgvuldige en verzorgde tekst maak je nu eenmaal meer indruk dan met een tekst vol fouten en slordigheden. Neem er de tijd voor, zorg dat je daar de tijd voor krijgt. Ook bij het corrigeren moet je eerst weer zoveel mogelijk afstand nemen van de tekst. Ik zet zelf het beeld van de computer op 200% en lees de tekst hardop voor. Dat haalt de haast uit het proces. Probeer je eigen corrigeerbubbel te creëren die los staat van de vaak hectische afronding van de offerte. Haastig corrigeren doet meer kwaad dan goed.