EMVI plan schrijven: het ideale schrijfproces

EMVI plan schrijven - het ideale schrijfproces?

Vaak ben je uren en uren bezig met schrijven, en dit kan niet anders wanneer je een plan moet schrijven. Maar, hoe kan dat nu efficiënter? Er is een manier!

Ons schrijfproces

 

  • Brainstormen & interviews

We beginnen het proces van emvi plan schrijven met een brainstormsessie. Tijdens het brainstormen pellen we  als groep een EMVI-criterium af en proberen we deze te doorgronden en te kijken welke kant we op willen. Tijdens de interviews ga ik missende informatie ophalen met de betreffende experts door een één-op-één gesprek. 

Deze stap in het proces houdt dus eigenlijk in dat je alle benodigde informatie op gaat halen. Hiermee kun je gaan puzzelen over wat nu je precies in het plan gaat schrijven om die 10 te gaan scoren.

  • Pitch

Voorheen begonnen we hierna gelijk met schrijven van het EMVI plan, maar kwamen we er snel achter dat dit niet de meest efficiënte manier is. We hebben daarom een nieuwe aanpak. Met name omdat het opschrijven van ideeën ontzettend veel tijd kost, maken we nu gebruik van een pitch. Als we voor een EMVI-criterium tien goede ideeën hebben, zetten we deze in PowerPoint: tien ideeën, tien slides. Deze presenteer ik dan aan een review-team. Op deze manier hoeft het team ook niets voor te bereiden, dus dat is voor hen ook fijn. Na afloop van de presentatie vraag ik de mening van het team door middel van rood of groen per idee. Dit gaat heel snel en geeft je heel veel informatie over wat wel of niet in je plan moet en wat je wellicht nog mist, dan kun je daarover nog even brainstormen. 

  • Schrijven

Wanneer het eenmaal helemaal helder is wat er in je plan moet komen ga je pas schrijven. Als je al weet wat je moet opschrijven is het schrijfproces eigenlijk vrij weinig werk.  Met een paar dagen kun je je plan wel op papier hebben. Wij noemen de eerste versie vaak de 'versie zilver', die ga je nog eens reviewen. Daarna ontstaat 'versie goud', ook die zou je nog eens kunnen reviewen. Met twee of drie herschrijvingen heb je dan je plan helemaal staan, en door de pitch heb je nooit een plan dat je helemaal opnieuw moet schrijven. 

Met dit proces kun je dus heel snel naar het allerbeste plan toewerken om die tender te winnen!

Leave a Comment